alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto leśny mech

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szpinakowe ucierane ciasto o aromacie waniliowym przełożone lekką cytrynową śmietanową pianką. Po prostu pycha.

Ciasto leśny mech

Składniki:

Ciasto leśny mech

 

  • ciasto
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szkl oleju
  • 450 g szpinaku mrożonego

 

  • 500 ml śmietany 30 % lub 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dodatkowo
  • granat 2 łyżki pestek

Sposób przygotowania:

Ciasto leśny mech

ETAP 1:

Ciasto leśny mech
Jaja ubijamy z cukrami, dodajemy mąkę z proszkiem oraz olej a na końcu szpinak

Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy, aż zrobią się białe i puszyste. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy. Szpinak całkowicie rozmrażamy i dokładnie osączamy na sicie. Następnie dodajemy go do ciasta i mieszamy łyżką aby połączyć się z resztą składników.

ETAP 2:

Ciasto leśny mech
Ciasto pieczemy 60 min, odcinamy wierzch i kruszymy

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 60 minut w temp 180 st. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i wyjmujemy z blachy. Ostrym nożem odcinamy wierzchnią warstwę czyli ok 2-3 cm a następnie kruszymy ja w palcach na talerz.

ETAP 3:

Ciasto leśny mech
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie wlewamy zimna galaretkę

Dobrze schłodzoną śmietanę ( najlepiej włożyć ją na 10 min do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy zimną galaretkę (wcześniej rozpuszczamy ją w 1 szkl wrzącej wody ) i delikatnie miksujemy. Śmietanę wykładamy na szpinakowy blat.

ETAP 4:

Ciasto leśny mech
Na masę śmietanową wykładamy rozkruszone ciasto, na wierzch pestki granatu

Na śmietanę wykładamy pokruszone wcześniej ciasto szpinakowe bardzo delikatnie dociskając je do masy śmietanowej. Wierzch dekorujemy pestkami granatu.
Chłodzimy w lodówce, najlepiej do następnego dnia.