Sposób przygotowania:
Ciasto leśny mechETAP 1:
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy, aż zrobią się białe i puszyste. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy. Szpinak całkowicie rozmrażamy i dokładnie osączamy na sicie. Następnie dodajemy go do ciasta i mieszamy łyżką aby połączyć się z resztą składników.
ETAP 2:
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 60 minut w temp 180 st. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i wyjmujemy z blachy. Ostrym nożem odcinamy wierzchnią warstwę czyli ok 2-3 cm a następnie kruszymy ja w palcach na talerz.
ETAP 3:
Dobrze schłodzoną śmietanę ( najlepiej włożyć ją na 10 min do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy zimną galaretkę (wcześniej rozpuszczamy ją w 1 szkl wrzącej wody ) i delikatnie miksujemy. Śmietanę wykładamy na szpinakowy blat.
ETAP 4:
Na śmietanę wykładamy pokruszone wcześniej ciasto szpinakowe bardzo delikatnie dociskając je do masy śmietanowej. Wierzch dekorujemy pestkami granatu.
Chłodzimy w lodówce, najlepiej do następnego dnia.