WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bezglutenowy piernik z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik z mąk bezglutenowych z dodatkiem rodzynek i żurawiny. Najlepszy kilka dni po upieczeniu. Wilgotny i aromatyczny.

Bezglutenowy piernik z bakaliami

Składniki:

Bezglutenowy piernik z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy piernik z bakaliami

Bakalie

Bezglutenowy piernik z bakaliami
Bakalie powinny wchłonąć cały rum przed obsypaniem.

Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem i odstawiamy, przed samym dodaniem do ciasta obsypujemy odrobiną kakao.

Ciasto

Bezglutenowy piernik z bakaliami
Wszystkie składniki miksujemy i dodajemy bakalie.

Do miski przesiewamy mąki, sodę, kakao, dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy i studzimy dokładnie. Wlewamy do sypkich składników, dodajemy miód, powidła i miksujemy na gładkie ciasto. Delikatnie mieszamy z bakaliami.

Pieczenie

Bezglutenowy piernik z bakaliami
Po wystudzeniu możemy wierzch udekorować polewą.

Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok godzinę w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy jest wypieczone.