Sposób przygotowania:
Torcik makowo-śmietanowy z roladkami
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec dajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę. Studzimy.
3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę, następnie kroimy w plastry.
4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
5. Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną, smarujemy również wierzch tortu. Następnie na wierzchu układamy roladki. 6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik. Torcik wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Rady: Ja użyłam gotowy suchy mak. Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy. Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę. Studzimy.
3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę, następnie kroimy w plastry.
4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
5. Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną, smarujemy również wierzch tortu. Następnie na wierzchu układamy roladki. 6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik. Torcik wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Rady: Ja użyłam gotowy suchy mak. Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy. Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję,tak sobie wymyśliłam:)