Sposób przygotowania:
Tort makowo-orzechowy
Ciasto makowe: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem i suchy mak. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części. Ciasto biszkoptowe: Ciasto biszkoptowe przygotować tak jak ciasto makowe i upiec. Po upieczeniu ciasto tak samo jak makowe przekroić na dwie części. Masa: Przegotowanym mlekiem zalać zmielone orzechy i wystudzić. Kawę zaparzyć w 1 łyżce wody i również wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie cały czas ucierając dodać sok z cytryny, wystudzone orzechy oraz kawę. Gotową masą przekładać na przemian płaty ciasta. Wierzch tortu również posmarować masą i dowolnie udekorować obsypując np. zmielonymi orzechami.
zbysiowa
Megg
proszę bardzo :-)
marietta
Ela Dz
Megg
:-)
barbara11561