Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Torcik makowo-kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Torcik makowo-kokosowy jest pyszny i lekki.Możemy go również upiec na świąteczny stół,będzie się ładnie na nim prezentował.

Torcik makowo-kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik makowo-kokosowy

 

  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 12 dag mąki pszennej
  • 10 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru

 

  • Kulki kokosowe:
  • 10 dag wiórek kokosowych + 2 łyżki do obtoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej

 

  • Dodatkowo:
  • płatki kokosowe ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

Torcik makowo-kokosowy
Ciasto: Mak sparzamy ,dokładnie osączmy na sicie i mielimy dwu-trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Masa: Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka,resztę mleka gotujemy ,wlewamy rozpuszczone budynie,zagotowujemy,ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń,dokładnie ucieramy.Kilka łyżek masy odkładamy do dekoracji i posmarowania tortu. Masą przekładamy biszkopt,odłożoną smarujemy wierzch i boki,za pomocą szprycy wokół tortu wyciskamy rozetki. Kulki kokosowe: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką,w garnku zagotowujemy mleko z cukrem,wsypujemy wiórki i mieszamy,chwilę zagotowujemy do zgęstnienia.Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Gotowe układamy na rozetkach. Torcik oprószamy płatkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.
Torcik makowo-kokosowy
Torcik oprószamy płatkami kokosowymi i dekorujemy kulkami kokosowymi.