Sposób przygotowania:
Torcik makowo-kokosowy
Ciasto: Mak sparzamy ,dokładnie osączmy na sicie i mielimy dwu-trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Masa: Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka,resztę mleka gotujemy ,wlewamy rozpuszczone budynie,zagotowujemy,ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń,dokładnie ucieramy.Kilka łyżek masy odkładamy do dekoracji i posmarowania tortu. Masą przekładamy biszkopt,odłożoną smarujemy wierzch i boki,za pomocą szprycy wokół tortu wyciskamy rozetki. Kulki kokosowe: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką,w garnku zagotowujemy mleko z cukrem,wsypujemy wiórki i mieszamy,chwilę zagotowujemy do zgęstnienia.Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Gotowe układamy na rozetkach. Torcik oprószamy płatkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.
monikaT83
Babeczka35
Dziękuję Monika;)