Sposób przygotowania:
Torcik makowo kawowy odsypany migdałami
CIASTO; Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę dodajemy pod koniec cukier. Łączymy z żółtkami. Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm i pieczemy 35 - 40 minut w temp 175 stopni C. KREM; Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy. Margarynę ucieramy na puch, a następnie do niej dokładamy po łyżce budyniu. Rodzynki zaparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem spirytusu,odsączamy na sitku. Dodajemy do kremu. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej (ok.50 ml.) ilości wody . PONCZ; Gorącą wodę łączymy z spirytusem i cukrem, studzimy. Ciasto po upieczeniu kroimy na dwa blaty. Skrapiamy ponczem i przekładamy kremem, Zostawiamy trochę kremu do ozdoby. Smarujemy cały torcik kremem, obsypujemy tartymi orzechami laskowymi, ozdabiamy płatkami migdałowymi i wiśniami. Chłodzimy około 4 godzin w lodówce ale i tak najlepszy jest na drugi dzień .
mysza75
Cukiereczek13
marietta
gosia56
Izabela Nowak-slonce