Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy z cytrynową nutą
Biszkopt upiec według przepisu https://gotujmy.pl/delikatny-biszkopt-cytrynowy,przepisy,193676.html podzielić go na 4 krążki. Zebrać okruszki (do dekoracji) i delikatnie nasączyć ponczem. MASA TRUSKAWKOWA: truskawki umyć, oczyścić i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w mleku. Zimną śmietanę ubić, dodać serek mascarpone,cukier, zmiksowane truskawki i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Odłożyć ok 4 łyżek ubitej masy przed dodaniem truskawek i żelatyny. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko przekładać biszkopt. W środkowej warstwie dodałam parę pokrojonych truskawek. Wstawić do lodówki. Wysmarować torcik odłożoną masą i przykleić na to okruszki z biszkoptu.
Danusia19671