SUPERPRZEPIS

Torcik truskawkowy z białą czekoladą

  • 1
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Torcik truskawkowy z białą czekoladą

Torcik przygotowałam na swoje urodziny. Składa się z delikatnej warstwy z białą czekoladą oraz musu truskawkowego.

Składniki:

Torcik truskawkowy z białą czekoladą

Spód:

Warstawa z białej czekolady:

Warstwa śmietankowo-truskawkowa

Warstwa truskawkowa:

Dekoracja:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • śmietanfix
  • kilka truskawek
  • mięta

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy z białą czekoladą

1

Torcik truskawkowy z białą czekoladą
Ciasteczka wymieszać z masłem, wyłożyć nimi dno tortownicy

Ciasteczka dokładnie rozkruszyć, np. w blenderze lub za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać i wysypać na dno tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Dokładnie uklepać.

2

Torcik truskawkowy z białą czekoladą
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką

Warstwa z białą czekoladą: 100 ml śmietanki i pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę wymieszać z 1/4 szkl zimnej wody, odstawić na kilka min. do napęcznienia. Podgrzać a gdy się rozpuści połączyć z białą czekoladą. Ostudzić. 100 ml śmietanki ubić i cały czas miksując dolewać ostudzoną białą czekoladę. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia.

3

Torcik truskawkowy z białą czekoladą
Śmietankę ubić z musem truskawkowym, wylać na białą masę

Warstwa śmiet.-truskawkowa: truskawki umyć, obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą.

4

Torcik truskawkowy z białą czekoladą
Galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami

Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem oraz truskawkami i miętą.