Sposób przygotowania:
Torcik malinowy
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę , dodać cukier puder , proszek do pieczenia , żółtka , wkroić zimną margarynę i zagnieść ciasto. Gdyby było za suche dodać 1-2 łyżki wody mineralnej. Ciasto podzielić na 2 części jedną mniejszą drugą większą i włożyć na ok 1,5 godziny do zamrażarki.
Po tym czasie tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia , wyjąc ciasto i zetrzeć ja na tarce o grubych oczkach, następnie ciasto trochę podociskać i wtawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 15-20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier puder ciągle ubijając , następnie dodać proszek budyniowy i dobrze ubić. Pod koniec wlać olej i dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzone ciasto wyrównać powierzchnie i poukładać maliny. Wyjąć drugie ciasto z zamrażarki i zetrzeć ja na tarce pokrywając równomiernie powierzchnie.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 min do 60 minut.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i można posypać cukrem pudrem.
Do miski przesiać mąkę , dodać cukier puder , proszek do pieczenia , żółtka , wkroić zimną margarynę i zagnieść ciasto. Gdyby było za suche dodać 1-2 łyżki wody mineralnej. Ciasto podzielić na 2 części jedną mniejszą drugą większą i włożyć na ok 1,5 godziny do zamrażarki.
Po tym czasie tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia , wyjąc ciasto i zetrzeć ja na tarce o grubych oczkach, następnie ciasto trochę podociskać i wtawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 15-20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier puder ciągle ubijając , następnie dodać proszek budyniowy i dobrze ubić. Pod koniec wlać olej i dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzone ciasto wyrównać powierzchnie i poukładać maliny. Wyjąć drugie ciasto z zamrażarki i zetrzeć ja na tarce pokrywając równomiernie powierzchnie.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 min do 60 minut.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i można posypać cukrem pudrem.