Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Torcik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchy torcik z malinami i pianką budyniową

Torcik malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik malinowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 

  • Pianka:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • Oraz:
  • ok 300- 400g malin ( mogą być mrożone )

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy
Ciasto:

Do miski przesiać mąkę , dodać cukier puder , proszek do pieczenia , żółtka , wkroić zimną margarynę i zagnieść ciasto. Gdyby było za suche dodać 1-2 łyżki wody mineralnej. Ciasto podzielić na 2 części jedną mniejszą drugą większą i włożyć na ok 1,5 godziny do zamrażarki.



Po tym czasie tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia , wyjąc ciasto i zetrzeć ja na tarce o grubych oczkach, następnie ciasto trochę podociskać i wtawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 15-20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.



Pianka:

Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier puder ciągle ubijając , następnie dodać proszek budyniowy i dobrze ubić. Pod koniec wlać olej i dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzone ciasto wyrównać powierzchnie i poukładać maliny. Wyjąć drugie ciasto z zamrażarki i zetrzeć ja na tarce pokrywając równomiernie powierzchnie.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 min do 60 minut.



Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i można posypać cukrem pudrem.
Torcik malinowy
Z podanych składników wyrobić ciasto podzielin na 2 częsci i wstawić do zamrażarki
Torcik malinowy
Większą ciasto wyjąc z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach podpiec 20 minut
Torcik malinowy
Białka ubić dodać cukier puder proszek budyniowy i olej
Torcik malinowy
Piankę wylac na podpieczony spód poukałdac maliny i zetrzeć na to 2 część ciasta