BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Torcik marchewkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam bardzo smaczny torcik marchewkowy. Torcik taki za zwyczaj robię z kremem budyniowym lub jogurtowym ale dzisiaj postanowiłam zrobić z kremem śmietankowym. Wyszedł przepyszny.

Torcik marchewkowy Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Torcik marchewkowy

 

  • mąka 2 szkl,
  • jajka 4 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • marchewka starta około 2 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • masło lub margaryna około 180 g,
  • tłuszcz do formy,
  • mąka 1 łyżeczka do oprószenia formy,
  • Krem śmietankowy;
  • śmietana mocno schłodzona 500 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 2 op,

Sposób przygotowania:

Torcik marchewkowy
Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy umytą, obraną startą na tarce o grubych oczkach marchewkę delikatnie mieszamy. Masę łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodę, dodajemy rozpuszczoną wystudzoną margarynę lub masło. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników a następnie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 18 cm.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 - 200 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta ścinamy tak około 0,5 cm i rozkruszmy w palcach robiąc kruszonkę.

Pozostałe ciasto kroimy na trzy blaty.

Krem śmietankowy:

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.

Spodni blat smarujemy częścią kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat i znowu krem śmietankowy i trzeci blat i resztę kremu śmietankowego. Górę i boki obsypujemy kruszonką.

Dekorujemy kwiatkami zrobionymi z marchewki.

Torcik wkładamy do lodówki na 2 godzinki.
Torcik marchewkowy
Umyte, obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach
Torcik marchewkowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Torcik marchewkowy
Do ubitej masy jajecznej dodajemy startą marchewkę
Torcik marchewkowy
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Torcik marchewkowy
Masło lub margarynę rozpuszczamy a następnie studzimy
Torcik marchewkowy
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 18 cm
Torcik marchewkowy
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 - 200 stopni około 50 minut
Torcik marchewkowy
Górę ciasta ścinamy i robimy kruszonkę
Torcik marchewkowy
Pozostałe ciasto kroimy na 3 blaty
Torcik marchewkowy
Każdy blat smarujemy ubitą na sztywno śmietaną 30 %
Torcik marchewkowy
Tort schładzamy w lodówce a następnie podajemy domownikom