Sposób przygotowania:
Torcik marchewkowy
Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy umytą, obraną startą na tarce o grubych oczkach marchewkę delikatnie mieszamy. Masę łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodę, dodajemy rozpuszczoną wystudzoną margarynę lub masło. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników a następnie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 18 cm.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 - 200 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta ścinamy tak około 0,5 cm i rozkruszmy w palcach robiąc kruszonkę.
Pozostałe ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Spodni blat smarujemy częścią kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat i znowu krem śmietankowy i trzeci blat i resztę kremu śmietankowego. Górę i boki obsypujemy kruszonką.
Dekorujemy kwiatkami zrobionymi z marchewki.
Torcik wkładamy do lodówki na 2 godzinki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 - 200 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta ścinamy tak około 0,5 cm i rozkruszmy w palcach robiąc kruszonkę.
Pozostałe ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Spodni blat smarujemy częścią kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat i znowu krem śmietankowy i trzeci blat i resztę kremu śmietankowego. Górę i boki obsypujemy kruszonką.
Dekorujemy kwiatkami zrobionymi z marchewki.
Torcik wkładamy do lodówki na 2 godzinki.
ewaeu
BozenaMatuszczyk
Bardzo serdecznie dziekuje Ewuś;)Pozdrawiam cieplutko.
haniakson
BozenaMatuszczyk
Bardzo mi miło .Dziękuję.;)
gusia1000