kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tort marchewkowy przełożony marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Święta to czas spotkań z rodziną przy świątecznym stole, tort marchewkowy przełożony kremem mascarpone uświetni każde święta :)

Tort marchewkowy przełożony marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort marchewkowy przełożony marmoladą

 

  • tort marchewkowy:

 

 

 

  • krem:

 

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • oraz:

 

  • 4 łyżki marmolady pigwowej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Tort marchewkowy przełożony marmoladą
Zacznij od przygotowania tortownicy, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj na puch z cukrem, dodaj olej dokładnie ubij. Teraz dodawaj partiami marchew, orzechy i mąkę. Na końcu wmieszaj przyprawy oraz sodę i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem napełnij tortownicę,wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut do suchego patyczka, gotowe ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj. Schłódź krem przez 15 minut w lodówce. Teraz przełóż ciasto. Pierwszy krążek ciasta posmaruj 2 łyżkami pigwowej marmolady, nałóż 1/3 kremu. Przykryj kolejnym krążkiem, który również posmaruj resztą marmolady i 1/3 kremu. Przykryj wierzchnim krążkiem. Boki oraz wierzch tortu posmaruj kremem, na wierzchu ułóż kandyzowaną skórkę. Tort przechowuj w lodówce.
Tort marchewkowy przełożony marmoladą
torcik marchewkowy w przekroju,wilgotne marchewkowe krążki przełożone kremem mascarpone