Sposób przygotowania:
Tort marchewkowy przełożony marmoladą
Zacznij od przygotowania tortownicy, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj na puch z cukrem, dodaj olej dokładnie ubij. Teraz dodawaj partiami marchew, orzechy i mąkę. Na końcu wmieszaj przyprawy oraz sodę i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem napełnij tortownicę,wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut do suchego patyczka, gotowe ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj. Schłódź krem przez 15 minut w lodówce. Teraz przełóż ciasto. Pierwszy krążek ciasta posmaruj 2 łyżkami pigwowej marmolady, nałóż 1/3 kremu. Przykryj kolejnym krążkiem, który również posmaruj resztą marmolady i 1/3 kremu. Przykryj wierzchnim krążkiem. Boki oraz wierzch tortu posmaruj kremem, na wierzchu ułóż kandyzowaną skórkę. Tort przechowuj w lodówce.