Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W trakcie pieczenia ciasta marchewkowego mój dom wypełnił się korzennym aromatem przywodzącym na myśl Święta Bożego Narodzenia. Zainspirowana tym, sięgnęłam po typowo świąteczne owoce - pomarańcze i połączyłam je z ciachem.

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

Ciasto

  • marchewki o łącznej masie 200-250 g
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g płatków migdałowych
  • herbata pomarańczowa do nasączenia ciasta

Krem

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego

Karmelizowane pomarańcze

Polewa

  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

Przygotowanie marchewki

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach

Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Przygotowanie i pieczenie ciasta

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja
Zmiksowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy

Płatki migdałowe siekamy, łączymy z przesianą przez sito mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem.
Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier, miksujemy.

Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi, miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy marchewkę, mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160 st.C do suchego patyczka (ok. 50 minut).
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty, które nasączamy herbatą.

Pomarańcze

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry

Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Gdy się rozpuści, wrzucamy plastry pomarańczy i karmelizujemy je w syropie.

ETAP 4:

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

Karmelizowane pomarańcze układamy na blacie ciasta.

Krem

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i sok pomarańczowy. Tak otrzymany krem rozsmarowujemy na blacie ciasta wyłożonym pomarańczami. Przykrywamy drugim blatem.

Polewa

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

Proszek budyniowy rozrabiamy dokładnie w 200 ml soku pomarańczowego. Resztę soku zagotowujemy, dodajemy sok z budyniem, podgrzewamy, aż się zagęści. Dodajemy galaretkę, odstawiamy. Gdy polewa zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch tortu, zaczynając od środka.

ETAP 7:

Marchewkowo - pomarańczowa fantazja

Dekorujemy tort, np. za pomocą plastrów pomarańczy i płatków migdałowych.