Sposób przygotowania:
Marchewkowo - pomarańczowa fantazjaPrzygotowanie marchewki
Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Przygotowanie i pieczenie ciasta
Płatki migdałowe siekamy, łączymy z przesianą przez sito mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem.
Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier, miksujemy.
Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi, miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy marchewkę, mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160 st.C do suchego patyczka (ok. 50 minut).
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty, które nasączamy herbatą.
Pomarańcze
Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Gdy się rozpuści, wrzucamy plastry pomarańczy i karmelizujemy je w syropie.
ETAP 4:
Karmelizowane pomarańcze układamy na blacie ciasta.
Krem
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i sok pomarańczowy. Tak otrzymany krem rozsmarowujemy na blacie ciasta wyłożonym pomarańczami. Przykrywamy drugim blatem.
Polewa
Proszek budyniowy rozrabiamy dokładnie w 200 ml soku pomarańczowego. Resztę soku zagotowujemy, dodajemy sok z budyniem, podgrzewamy, aż się zagęści. Dodajemy galaretkę, odstawiamy. Gdy polewa zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch tortu, zaczynając od środka.
ETAP 7:
Dekorujemy tort, np. za pomocą plastrów pomarańczy i płatków migdałowych.