Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 263]

Torcik marchewkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten torcik zrobiłam dla kogoś ważnego dla mnie, ciasto marchewkowe przełożone kremem czekoladowym i ozdobione.....

Torcik marchewkowy

Składniki:

Torcik marchewkowy

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna – 2,5 szkl
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • jajka – 4 szt
  • sól – szczypta
  • cukier – 2 szkl
  • margaryna stopiona – 250 g
  • marchew starta – 2 szklanki
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta

 

  • KREM:
  • serek mascarpone - 400 g
  • masło - 250 g
  • cukier puder - 4 łyżki
  • kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Torcik marchewkowy
CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Formę keksową smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. 

KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy górę oraz boki. białym kremem wykonujemy dekoracje. ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych. Schłodzić przez noc w lodówce.