Sposób przygotowania:
Torcik miętowy
Wykonanie: Pieczemy biszkopt: Do miski przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek . Żółtka ucieramy z cukrem aż cukier się rozpuści (można dodać łyżkę oliwy) Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Wszystko mieszamy łyżką i przekładamy do średniej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego 180* piekarnika i pieczemy aż się zarumieni. Upieczony biszkopt ostudzić i ostrym długim nożem przekroić na pół. Krem: Landrynki zalać wrzątkiem ,rozpuścić i ostudzić. Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodać alkohol i skropić obie części biszkoptu. Śmietanę ubijamy z cukrem , dodajemy śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Łyżką wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach lub pokrojoną w małe kawałeczki 3/4 czekolady . Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz.do lodówki...