aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Torcik motylkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny i bardzo efektowny torcik w kształcie motylka bogato owocowy i z pysznym kremem! Polecam każdemu!

Torcik motylkowy

Składniki:

Torcik motylkowy

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 8 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • Masa I
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 margaryna
  • 1 budyń śmietankowy
  • Masa II
  • 0,5 czekolady mlecznej
  • 1 margaryna
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • DODATKOWO:
  • owoce do dekoracji
  • 1 galaretka
  • 2 rurki

Sposób przygotowania:

Torcik motylkowy
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy najpierw żółtka a później mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej mieszamy, wylewamy do tortownicy i pieczemy. Studzimy i przekrawamy na trzy blaty. Masa I: Budyń śmietankowy gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Łączymy z utartą wcześniej margaryną lub masłem. Masa II: Budyń czekoladowy gotujemy z cukrem na mleku, studzimy a następnie łączymy z margaryną i wsypujemy czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę. Przełożenie tortu: Biszkopt- Masę I (masy I trochę zostawiamy do dekoracji)-biszkopt-masę II- biszkopt. Następnie tort przekrawamy i robimy tak jak na zdjęciu, z rurek robimy czułki. Wierzch i boki dekorujemy masą. Owoce na wierzchu zalewamy dowolną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.