Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - gruszkowy
Ciasto - Margarynę rozpuścić. Ubijamy żółtka z cukrem, wlewamy letnią rozpuszczoną margarynę, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy i lekko mieszamy ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 180. Upieczone ciasto przekrawamy na 4 części. Masa czekoladowa - Czekoladę rozpuszczamy na parze. Jajka ubijamy z cukrem aż cukier się rozpuści. Miękkie masło ucieramy na biały puch dodajemy na przemian po łyżce masy jajecznej i czekoladę – ucieramy na jednolity krem. ( 4 łyżki masy odkładamy na obłożenie boków tortu) Mus gruszkowy - Gruszki razem z zalewą z puszki miksujemy, podgrzewamy i wsypujemy suchą galaretkę – mieszamy. Mus odkładamy do lekkiego zastygnięcia. Przełożenie tortu Ciasto czekoladowe – ½ masy czekoladowej – ciasto czekoladowe – tężejący mus gruszkowy – ciasto czekoladowe – ½ masy czekoladowej – ciasto czekoladowe. Wierzch ciasta dekorujemy lukrem , boki smarujemy odłożoną masą czekoladową i obtaczamy w startej czekoladzie.