Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy
Biszkopt upiekłam w tortownicy śr. 32 cm w/g wielokrotnie sprawdzonego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-przepis-podstawowy-niezawodny,przepisy,52754.html dodając do mąki startą skórkę z jednej dużej, sparzonej cytryny. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroiłam na 2 blaty, ale można i na 3 bo rośnie dość wysoki. Ananasy osączyłam dokładnie z zalewy, większość pokroiłam w małe kawałeczki, część zostawiłam do dekoracji. Śmietanę ubijałam przez kilka minut aż dobrze zgęstniała. Dalej ubijając dosypałam zagęstniki zmieszane z cukrem pudrem i ubiłam całość na sztywno. Do 3/4 śmietany dodałam posiekanego ananasa, wymieszałam. Jeden blat wyłożyłam na paterę/talerz deserowy, nasączyłam go lekko zalewą z ananasów, wyłożyła masę śmietanową z ananasami (jeśli mamy 3 blaty to wykładamy połowę masy), przykryłam drugim blatem, docisnęłam lekko. Śmietaną bez ananasów posmarowałam boki i wierzch tortu. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobiłam małe rozetki dookoła. Boki obsypałam wiórkami a na wierzchu poukładałam kawałki ananasa i plasterki kiwi - kiwi układamy dopiero przed samym podaniem! Dobrze, żeby tort postał w lodówce 4-6 godzin przed podaniem.
luna
dor.ota
yola
Anula
marietta