slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na słodki torcik naleśnikowy przekładany dżemem oraz kremem czekoladowym. Torcik naleśnikowy może być smakowitym, słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Polecam.

Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem

Składniki:

Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem

 

  • ciasto: 3 szkl mleka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz: 1 mały słoiczek dżemu (ja miałam borówkowy)
  • 200 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron (ja miałam patelnię o śred. 26 cm). Odstawiamy naleśniki aby nieco ostygły.

Serek smietankowy przekładamy do miseczki, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy razem.

Na talerzu układamy jeden naleśnik i smarujemy go 1 łyżką dżemu, na niego układamy następnego naleśnika i smarujemy go łyżką kremu. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smarujemy.

Przykładamy drugim talerzem i wstawiamy do lodówki na całą noc.Przed podaniem posypujemy torcik odrobiną cukru pudru.