kszymon

kszymon

Kucharz
[Przepisów: 13]

Torcik niemiecki wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny torcik polecam jeśc przy kawie

Torcik niemiecki wiśniowy

Składniki:

Torcik niemiecki wiśniowy

 

 

  • Masa: 50 dag wiśni
  • galaretka malinowa
  • niecałe 2 szklanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka sherry

 

  • Do dekoracji:
  • uprażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Torcik niemiecki wiśniowy
Jaja utrzeć z cukrem do białości, dodać
obie mąki i delikatnie wymieszać.
Upiec biszkopt. Po wystudzeniu podzielic
na dwie części.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, dolać
sherry, wymieszać z wydrylowanymi i drobno
pokrojonymi wiśniami, odstawić do lekiego
stężenia. Śmietanę dobrze ubić z cukrem
pudrem. Jeden krążek biszkoptu posmarować
połową masy wiśniowej i 1/3 ubitej śmietany,
położyć drugi krążek, posmarować go
pozostałą śmietaną ( 2 łyżki przeznaczyć
na boki tortu) i pozostałą masą wiśniową,
brzeg wyrównać i obsypać płatkami
migdałowymi.

Tagi:

biszkopt