Sposób przygotowania:
Torcik niemiecki wiśniowy
Jaja utrzeć z cukrem do białości, dodać
obie mąki i delikatnie wymieszać.
Upiec biszkopt. Po wystudzeniu podzielic
na dwie części.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, dolać
sherry, wymieszać z wydrylowanymi i drobno
pokrojonymi wiśniami, odstawić do lekiego
stężenia. Śmietanę dobrze ubić z cukrem
pudrem. Jeden krążek biszkoptu posmarować
połową masy wiśniowej i 1/3 ubitej śmietany,
położyć drugi krążek, posmarować go
pozostałą śmietaną ( 2 łyżki przeznaczyć
na boki tortu) i pozostałą masą wiśniową,
brzeg wyrównać i obsypać płatkami
migdałowymi.
obie mąki i delikatnie wymieszać.
Upiec biszkopt. Po wystudzeniu podzielic
na dwie części.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, dolać
sherry, wymieszać z wydrylowanymi i drobno
pokrojonymi wiśniami, odstawić do lekiego
stężenia. Śmietanę dobrze ubić z cukrem
pudrem. Jeden krążek biszkoptu posmarować
połową masy wiśniowej i 1/3 ubitej śmietany,
położyć drugi krążek, posmarować go
pozostałą śmietaną ( 2 łyżki przeznaczyć
na boki tortu) i pozostałą masą wiśniową,
brzeg wyrównać i obsypać płatkami
migdałowymi.