Sposób przygotowania:
Torcik pierzasty
Przygotować i odmierzyć składniki na ciasto biszkoptowe czyli makę, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Jajka przedtem sparzyć wrzątkiem, dopiero rozbić i oddzielić żółtka od białek i ubić je z cukrem. Mąkę pszenną odmierzyć w osobnym naczyniu z ziemniaczaną i dodać do masy. Piekarnik nagrzać do 160 st. C, tortownicę spiąć , wkładając spód od tortownicy. Natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia wyciętym w kółko oraz wylać na spód ciasto. Wstawić do piekarnika i piec z ok.20-25 min.
Po upieczeniu nie otwierać piekarnika, tylko wyłączyć urządzenie . Przestudzić biszkopt i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika tortownicę. Otworzyć boki i podnieść do gory,a ciasto zostawić na spodzie.
Przekroić biszkopt na wpół na poprzek długim płaskim nożem na dwie lub trzy części- zależnie od tego jak wyrosło. Nasączyć blaty biszoptowe ponczem lub esencją herbacianą świeżo zaparzoną.
Sporządzić krem z dowolnych skłądników jak budyń na mleku lub krem czekoladowy gotowy. Przełożyć masą blaty i sporządzić masę bezową z białek lub ubić bitą śmietanę na sztywno z zagęstnikiem-nie lubię bezów, więc dodam kremówkę. Rozsmarowują ją na całej powierzchni i bokach ciasta, robiąc tzw.strzępki z ubitej śmietany. Wstawiam do lodówki na wyższą półkę(musi być pusta) na niecałą godzinę. Po upływie czasu wyjmuję, kroję ciasto i podaję.
Po upieczeniu nie otwierać piekarnika, tylko wyłączyć urządzenie . Przestudzić biszkopt i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika tortownicę. Otworzyć boki i podnieść do gory,a ciasto zostawić na spodzie.
Przekroić biszkopt na wpół na poprzek długim płaskim nożem na dwie lub trzy części- zależnie od tego jak wyrosło. Nasączyć blaty biszoptowe ponczem lub esencją herbacianą świeżo zaparzoną.
Sporządzić krem z dowolnych skłądników jak budyń na mleku lub krem czekoladowy gotowy. Przełożyć masą blaty i sporządzić masę bezową z białek lub ubić bitą śmietanę na sztywno z zagęstnikiem-nie lubię bezów, więc dodam kremówkę. Rozsmarowują ją na całej powierzchni i bokach ciasta, robiąc tzw.strzępki z ubitej śmietany. Wstawiam do lodówki na wyższą półkę(musi być pusta) na niecałą godzinę. Po upływie czasu wyjmuję, kroję ciasto i podaję.