aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

torcik z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny torcik z bitą śmietaną.

torcik z bitą śmietaną

Składniki:

torcik z bitą śmietaną

 

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąka,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 1 lyzeczka proszek do pieczenia
  • 3 łyżki margaryny Kasii
  • 300 ml kremówka 36%
  • owoce: nektarynka, grapefriut, winogrono zielone, kiwi
  • orzechy włoskie, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

torcik z bitą śmietaną
Żółtka rozdzialemy z białkami. Następnie białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Do ubitych białek dodajemy po troche na przemian żółtka i mąkę i roztopioną margarynę Kasię, ciągle ubiajając. Dodajemy proszek do pieczenia. Taka mase przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Jak biszkopt ostygnie przekrawam go na trzy części. Kremówke ubijamy na sztywno i smarujemy taka bitą śmietaną każdą warstwe. Na samej górze robimy dodatkowo dekorecję i smarujemy dookoła torcik. Orzechły włoskie kruszymy i rozbijamy młotkiem, mieszamy z wiórkami kokosowymi i obtaczamy taka mieszanką nasz torcik. Na samej górze dekorujemy kawałkami owoców.