Sposób przygotowania:
Torcik ptysiowy z kremem
1.Wyrobić 15dag mąki z 12dag masła i cukrem pudrem,schłodzić.Rozwałkować,przełożyć do tortownicy.Resztę masła i 1/8 litra wody zagotować z solą.Wsypać pozostałą mąkę.Przełożyć do miski,wbić jajko,wyrobić.kolejno wbijać resztę jajek,Przełożyć do szprycki,wycisnąć troche ciasta wokól spodu. Piec 25min w temp. 225stopni
2.Z reszty ciasta ptysiowego wycisnąć na blachę ciasteczka (na pergamin).Piec 15min w temp 225stopni.Ptysie przekroić.Kawe wymieszać z cukrem i 1/2 żelatyny.Dodać 25dag ubitej śmietany.Krem wycisnąć na torcik.Pozostałą żelatynę wymieszać z ajerkoniakiem i resztą bitej śmietany.Wypełnić ptysie i środek tortu.Ptysie ułożyć przy jego brzegu
2.Z reszty ciasta ptysiowego wycisnąć na blachę ciasteczka (na pergamin).Piec 15min w temp 225stopni.Ptysie przekroić.Kawe wymieszać z cukrem i 1/2 żelatyny.Dodać 25dag ubitej śmietany.Krem wycisnąć na torcik.Pozostałą żelatynę wymieszać z ajerkoniakiem i resztą bitej śmietany.Wypełnić ptysie i środek tortu.Ptysie ułożyć przy jego brzegu
krawacia