zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Torcik ptysiowy z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zrobić ciasto ptysiowe następnie krem i ozdobić

Torcik ptysiowy z kremem

Składniki:

Torcik ptysiowy z kremem

 

  • 30dag mąki
  • 15dag masła
  • 5dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/8 litra mocnej kawy
  • 4dag cukru
  • 45dag kremówki
  • 100ml ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Torcik ptysiowy z kremem
1.Wyrobić 15dag mąki z 12dag masła i cukrem pudrem,schłodzić.Rozwałkować,przełożyć do tortownicy.Resztę masła i 1/8 litra wody zagotować z solą.Wsypać pozostałą mąkę.Przełożyć do miski,wbić jajko,wyrobić.kolejno wbijać resztę jajek,Przełożyć do szprycki,wycisnąć troche ciasta wokól spodu. Piec 25min w temp. 225stopni

2.Z reszty ciasta ptysiowego wycisnąć na blachę ciasteczka (na pergamin).Piec 15min w temp 225stopni.Ptysie przekroić.Kawe wymieszać z cukrem i 1/2 żelatyny.Dodać 25dag ubitej śmietany.Krem wycisnąć na torcik.Pozostałą żelatynę wymieszać z ajerkoniakiem i resztą bitej śmietany.Wypełnić ptysie i środek tortu.Ptysie ułożyć przy jego brzegu

Tagi:

jajko kawa jajka