Sposób przygotowania:
Torcik red velvet
Białka oddzieliłam od żółtek,ubiłam na sztywną pianę(ze szczyptą soli oczywiście),następnie,ciągle mieszając dodałam cukier i stopniowo po jednym żółtku,następnie przesianą mąkę i kakao.Masę biszkoptową wylałam na małą tortownicę w kształcie serca,wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 170*C ok 45-50 minut.w tym czasie przygotowałam krem budyniowy. 1 szklankę mleka zagotowałam za szklanką cukru i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozrobiłam mąki i tak powstała zawiesinę wlałam na gotujące się mleko cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki.Tak przygotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia.Masło utarłam z żółtkami i dodawałam po łyżce zimnego budyniu aż powstała jasna,gładka i puszysta masa.Na koniec dodałam odrobinę barwnika. Truskawki umyłam,pokroiłam na połówki,zasypałam kilkoma łyżkami cukru i odstawiłam aż puściły sok. Wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 placki.Każdy z placków nasączyłam sokiem z truskawek i przełożyłam truskawkami i kremem(odłożyłam trochę kremu do posmarowania wierzchu i dekoracji)
marietta
kasiunia.1981
Dziekuje;))