kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Torcik red velvet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tort zniknął błyskawicznie

Torcik red velvet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik red velvet

 

  • Na biszkopt
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • Na krem
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • czerwony barwnik spożywczy
  • Dodatki
  • 400 g truskawek
  • czekoladowe listki

 

Sposób przygotowania:

Torcik red velvet
Białka oddzieliłam od żółtek,ubiłam na sztywną pianę(ze szczyptą soli oczywiście),następnie,ciągle mieszając dodałam cukier i stopniowo po jednym żółtku,następnie przesianą mąkę i kakao.Masę biszkoptową wylałam na małą tortownicę w kształcie serca,wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 170*C ok 45-50 minut.w tym czasie przygotowałam krem budyniowy. 1 szklankę mleka zagotowałam za szklanką cukru i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozrobiłam mąki i tak powstała zawiesinę wlałam na gotujące się mleko cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki.Tak przygotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia.Masło utarłam z żółtkami i dodawałam po łyżce zimnego budyniu aż powstała jasna,gładka i puszysta masa.Na koniec dodałam odrobinę barwnika. Truskawki umyłam,pokroiłam na połówki,zasypałam kilkoma łyżkami cukru i odstawiłam aż puściły sok. Wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 placki.Każdy z placków nasączyłam sokiem z truskawek i przełożyłam truskawkami i kremem(odłożyłam trochę kremu do posmarowania wierzchu i dekoracji)
Torcik red velvet
Upieczony biszkopt odstawiam do wystygniecia.
Torcik red velvet
Biszkopt kroje na 3 placki,nasączam sokiem z truskawek i ukladam truskawki
Torcik red velvet
Na truskawki wykładam część kremu budyniowego
Torcik red velvet
Tort zniknął błyskawicznie

Tagi:

biszkopt mak