Sposób przygotowania:
Torcik sałatkowy na krakersach
Jajka po ugotowaniu i obraniu oddzielić, czyli białka i żółtka osobno. Białka oraz żółtka zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, tak samo na drobnej tarce zetrzeć ser do innego naczynia. Szpinak posiekać ale nie za drobno ani za grubo. Do sera dodać 3 łyżki majonezu oraz posiekany szpinak, wymieszać. Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Rybę wyjąć z puszki do innej miseczki lub innego naczynia, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę. Na płaskim, kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 8 krakersów jeden obok drugiego w dwóch rzędach. Na krakersy należy wyłożyć rybę, rozsmarować ją po krakersach ale uważać aby krakersy się nie rozsunęły. Warstwę ryby przykryć krakersami i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i znów położyć krakersy. Na krakersy wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem. Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed samym podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
2milutka
zewa
Dzięki Agatko :)
zbysiowa
zewa
Dziękuję :)