sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Torcik serowy z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Niebiański sernik na bazie mascarpone połączony ze słodkimi czereśniami. Propozycja idealna na deser w upalne dni.

Torcik serowy z czereśniami

Składniki:

Torcik serowy z czereśniami

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl gorącej wody
  • ok. 1 szkl czereśni
  • ok. 3/4 szkl płatków cynamonowych

Sposób przygotowania:

Torcik serowy z czereśniami
Na dno tortownicy o wymiarach 21 cm wysypujemy płatki cynamonowe w całości lub pokruszone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, ciągle ubijając. Do masy dodajemy wydrylowane, pokrojone w kawałki czereśnie. Kilka sztuk zostawiamy w całości do dekoracji. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Sernik wlewamy do tortownicy. Wierzch dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na noc.