Sposób przygotowania:
Torcik serowy z owocamiWykonanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem na puch, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy o średnicy 28cm, piec 25 minut w 175*C.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączyć.
Wykonanie masy serowej
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, sok z pomarańczy zagotować, rozpuścić w nim galaretkę.
Serek mascarpone i twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, miksując dodać rozpuszczoną żelatynę i połowę galaretki rozpuszczonej w soku, całość dokładnie zmiksować.
Odłożyć 1/3 masy, do reszty dodać pokrojone truskawki, wyłożyć na nasączony biszkopt, do pozostałej galaretki rozpuszczonej w soku dolać wody tyle aby było 3/4 szkl. w galaretce nasączyć biszkopty i ułożyć na masie serowej, do reszty masy dosypać borówki, wyłożyć na nasączone galaretką biszkopty.
Płatki uprażyć na suchej patelni, posypać ciasto. Całość schłodzić.
halina
Bo
Dziękuję ! :)