katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Torcik serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smaczny torcik bez grama kremu w środku. Może nie jest zbyt piękny ani wykonany z wielką dokładnością ale wszystkim baaaardzo smakował.

Torcik   serowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik serowy

 

  • ciasto ciemne

 

  • jajka 3 duże szt
  • mąka 1 i 3/4 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • kakao 3 łyżki kopiaste
  • masło albo margaryna 1/2 kostki 250g
  • soda 1 łyżeczka
  • dżem 4-5 łyżek
  • mleko ok 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do pierników 1 łyżeczka kopiasta

 

  • serowa wkładka

 

  • ser na serniki 50 dag
  • jajka 3 szt duże
  • budyń śmietankowy albo waniliowy 1 op
  • jogurt grecki 3/4 szkl
  • śmietana gęsta 18% 3/4 szkl
  • masło 1/4 kostki 250g
  • cukier 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 op

 

  • masa jabłkowa

 

  • mus jabłkowy 1 litr
  • galaretka pomarańczowa 2 op

 

  • masa budyniowa

 

  • budyń waniliowy 2 op
  • kawa cappuccino orzechowe 3 łyżki kopiaste
  • cukier 3-4 łyżki
  • mleko 3 szkl

 

  • dodatkowo

 

  • masło 1/3 kostki 250g
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Torcik serowy
Przygotowujemy wkładkę serową. Jaja wybijamy i krótko miksujemy z cukrem. Dodajemy ser, jogurt, śmietanę i budyń. Wszystko mieszamy. Przekładamy masę do przygotowanej dużej tortownicy i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Ciasto ciemne.

Jajka wybijamy i miksujemy z cukrem, masłem albo margaryną i dżemem. następnie dodajemy mleko i pozostałe połączone ze sobą sypkie składniki. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej tortownicy takiej w jakiej piekliśmy serową wkładkę i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.

Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy by powstały dwa krążki.Masa jabłkowa. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody i łączymy z musem z musem jabłkowym. Można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny i razem rozmieszać.

Masa budyniowa. Budyń łączymy z kawą i cukrem i razem rozprowadzamy w małej ilości mleka. Gotujemy budyń na pozostałym mleku. Lekko studzimy i odkładamy 3-4 łyżki. Na spodni blat ciasta wykładamy połowę przestygniętego budyniu i rozprowadzamy po cieście.. Na budyń kładziemy połowę tężejącego musu jabłkowego.

Na mus wykładamy wystudzony blat serowy. Przykrywamy resztą tężejącego musu a następnie kładziemy resztę budyniu. Całość przykrywamy blatem ciasta. Dociskamy lekko i obciążamy deseczką. Pozostawiony budyń miksujemy z masłem i zasmarowujemy wierzch i boki tortu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.  
Torcik   serowy
Gotowy już torcik czeka na jubilata i gości.