Sposób przygotowania:
Torcik śmietankowy
Masa jabłkowa- jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić. Zasypać 1 szklanka cukru odstawić. Gdy puszczą sok, dusić ok. 20 min. ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Masa śliwkowa- śliwki umyć, wydrylować i dusić w emaliowanym garnku ok. 30 min. Następnie wsypać 1/2 szklanki cukru i ogrzewać jeszcze ok. 15 min. ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Masa śmietankowa- śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ochłodzić w lodówce i podzielić na połowę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie aby napęczniała, zalać wrzącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Tortownicę wyłożyć herbatnikami. Na nie kolejno wykładać przygotowane 4 warstwy masy: masę jabłkową, połowę masy śmietankowej, masę śliwkową i drugą połowę masy śmietankowej. Każdą masę przed wyłożeniem do tortownicy wymieszać z 1/4 rozpuszczonej żelatyny. Całość ochłodzić w lodówce przez około 30 min. Utartą czekoladę rozpuścić z masłem na płytce azbestowej. Powierzchnię tortu polać zastygającą czekoladą i ponownie wstawić do lodówki. Po zastygnięciu przełożyć na paterę i udekorować bitą śmietaną i orzechami. Smacznego