Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 656]

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowy biszkopt przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone mógłby być banalny, jednak dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej i pokrojonych pałeczek pomarańczowych w czekoladzie nadaje mu charakteru :) Polecam!

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą

Na biszkopt:

Na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 70 g pałeczek pomarańczowych w czekoladzie

Na krem kakaowy:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kieliszek wódki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 120 g miękkiego masła

Na polewę:

  • 250 g czekolady mlecznej
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 200 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 100 ml wody

Dodatkowo:

  • herbata pomarańczowa z dodatkiem wódki do nasączenia biszkoptu
  • masa cukrowa do przygotowania róż i listków
  • jadalne perełki cukrowe
  • serduszka z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą

Przygotowanie biszkoptu

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Bazę mojego tortu tworzy biszkopt kakaowy

Jajka opłukujemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy, stopniowo dodajemy do biszkoptu, mieszając w jedną stronę drewnianą łyżką.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w 175 st.C do suchego patyczka (30-35 minut).

Przygotowanie biszkoptu - c.d.

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Po upieczeniu biszkopt zrzucam z wysokości kolan - ten trik sprawia, że biszkopt nie opada

Po upieczeniu tortownicę z biszkoptem zrzucamy z wysokości kolan na podłogę - dzięki temu ciasto nie opada. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku.

Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy herbatą z alkoholem.

Przygotowanie masy śmietankowej

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Do masy śmietanowej dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i pałeczki czekoladowe

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone oraz sok. Miksujemy.

Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokrojone jak na zdjęciu pałeczki pomarańczowe w czekoladzie.

Mieszamy.

Przełożenie tortu

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Biszkopt przekładamy masą śmietanową

Biszkopt przekładamy masą śmietanową, odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie kremu kakaowego

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Krem kakaowy do otynkowania tortu

Jajka ubijamy na parze, dodajemy cukier, alkohol i kakao. Dokładnie mieszamy. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, miksujemy z ostudzoną masą kakaową.

Tynkowanie tortu

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Tort - wierzch i boki - tynkujemy kremem kakaowym

Wierzch i boki tortu dokładnie tynkujemy kremem kakaowym. Tort wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Przygotowanie polewy:

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Tort polewamy polewą lustrzaną

Mój tort wykończyłam polewą lustrzaną przygotowaną w następujący sposób:

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Czekoladę siekamy.

W garnku umieszczamy cukier, wodę i mleko skondensowane. Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z ognia, dodajemy czekoladę i żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita polewa.

Polewę przelewamy przez sito, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Odstawiamy. Teraz musimy wychwycić optymalny moment do polania tortu - polewa musi trochę przestygnąć i zgęstnieć, ale nie może być całkiem gęsta.

Polewę wylewamy na czubek tortu, zataczając okręgi. Odstawiamy tort do lodówki, aby polewa całkowicie stężała.

Przygotowanie dekoracji

Tort śmietanowy z pomarańczową nutą
Tort można udekorować np. kwiatkami z masy cukrowej

Tort dekorujemy według uznania - np. kwiatkami z masy cukrowej, serduszkami z czekolady i perełkami cukrowymi.

Tagi:

deser