Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy z pomarańczową nutąPrzygotowanie biszkoptu
Jajka opłukujemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy, stopniowo dodajemy do biszkoptu, mieszając w jedną stronę drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w 175 st.C do suchego patyczka (30-35 minut).
Przygotowanie biszkoptu - c.d.
Po upieczeniu tortownicę z biszkoptem zrzucamy z wysokości kolan na podłogę - dzięki temu ciasto nie opada. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy herbatą z alkoholem.
Przygotowanie masy śmietankowej
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone oraz sok. Miksujemy.
Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokrojone jak na zdjęciu pałeczki pomarańczowe w czekoladzie.
Mieszamy.
Przełożenie tortu
Biszkopt przekładamy masą śmietanową, odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie kremu kakaowego
Jajka ubijamy na parze, dodajemy cukier, alkohol i kakao. Dokładnie mieszamy. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, miksujemy z ostudzoną masą kakaową.
Tynkowanie tortu
Wierzch i boki tortu dokładnie tynkujemy kremem kakaowym. Tort wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
Przygotowanie polewy:
Mój tort wykończyłam polewą lustrzaną przygotowaną w następujący sposób:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Czekoladę siekamy.
W garnku umieszczamy cukier, wodę i mleko skondensowane. Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z ognia, dodajemy czekoladę i żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita polewa.
Polewę przelewamy przez sito, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Odstawiamy. Teraz musimy wychwycić optymalny moment do polania tortu - polewa musi trochę przestygnąć i zgęstnieć, ale nie może być całkiem gęsta.
Polewę wylewamy na czubek tortu, zataczając okręgi. Odstawiamy tort do lodówki, aby polewa całkowicie stężała.
Przygotowanie dekoracji
Tort dekorujemy według uznania - np. kwiatkami z masy cukrowej, serduszkami z czekolady i perełkami cukrowymi.