Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort ananasowy- śmietanowy z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort ananasowy- śmietanowy z galaretką- doskonały deser do kawy lub herbaty. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Tort ananasowy- śmietanowy z galaretką

Składniki:

Tort ananasowy- śmietanowy z galaretką

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 200 g masła,
  • 50 ml advocata,

Masa śmietanowa:

Dodatkowo:

  • 1 puszka ananasa,
  • 2 opakowania galaretki żółtej,

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy- śmietanowy z galaretką
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram.

3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty.

4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.

5. Galaretki żółte rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Plastry ananasa kroję w małą kostkę. Układam na masie śmietanowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Tort wstawiam na godzinę do lodówki.

Tagi:

tort ciasto