Sposób przygotowania:
Tort ananasowy- śmietanowy z galaretką
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram.
3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty.
4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
5. Galaretki żółte rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Plastry ananasa kroję w małą kostkę. Układam na masie śmietanowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Tort wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram.
3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty.
4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
5. Galaretki żółte rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Plastry ananasa kroję w małą kostkę. Układam na masie śmietanowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Tort wstawiam na godzinę do lodówki.