czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Torcik śmietankowy z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny, letni torcik, do którego możemy użyć dowolnych owoców, dobierając odpowiedni smak galaretki.

Torcik śmietankowy z musem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik śmietankowy z musem truskawkowym

 

  • Spód:
  • 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym,
  • 70g masła,
  • czubata łyżka nutelli.

 

  • Masa śmietankowa:
  • 320g truskawkowego serka homogenizowanego,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny.

 

  • Masa truskawkowa:
  • 500g truskawek,
  • 3 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowy z musem truskawkowym
1. Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. 2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało. 3. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.
Torcik śmietankowy z musem truskawkowym
Przygotowujemy spód i wykładamy na dno formy
Torcik śmietankowy z musem truskawkowym
owoce miksujemy, łączymy z galaretkami .
Torcik śmietankowy z musem truskawkowym
masę serową miksujemy, wykładamy na spód

Tagi:

ciasteczka