gabiw

gabiw

Kucharz
[Przepisów: 15]

Torcik smietanowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fajnie wygląda i smakuje wszystkim

Torcik smietanowy

Składniki:

Torcik smietanowy

 

  • Biszkopt razy 2 (zawsze się udaje):
  • porcja na prodiż
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • łyżka wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l śmietany lub jogurtu
  • 5 łyżeczek żelatyny- rozpuścić
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 kolory galaretek (np.:czerwona, pomarańczowa, żółta), w kostkę
  • wiśnie drylowane w środkową część tortu lub mleko karmelowe
  • Do ozdobienia:
  • galaretka zielona w kostkę,
  • bezy
  • owoce takie jak kiwi, pomarańczę, winogrona

 

Sposób przygotowania:

Torcik smietanowy
Upiec w prodiżu 2 biszkopty. Rozpuścić i wystudzić galaretki ( ja robię to w głębokich talerzach i daję troszkę mniej wody niż w przepisie) Zastygnięte galaretki pokroić w kostki. W międzyczasie rozpuścić i ostudzić żelatynę. Śmietanę z lodówki rozmiksować, dodać cukier puder i żelatynę. Odłożyć sobie troszkę tej masy do ozdobienia tortu. A do reszty dodać 3 kolory galaretek i delikatnie wymieszać łyżką. Przekroić biszkopty na pół. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem (można dodać wódkę lub spirytus). Masę podzielić na pół, przesmarować pierwszy placek. Następne smarowanie to wiśnie lub karmel i znowu masa śmietankowo- galaretkowa. Ozdabiamy wg uznania. Na zdjęciu, które zamieszczam zrobiłam torcik w kształcie motylka dla synka na 2 gie urodzinki i moją 30 stkę :) Wystarczy torcik przekroić na pół i odwrócić, a zyskujemy fajny efekt.