ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Torcik tiramisu - moja wersja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pysznie kremowy, słodki, idealny deser dla dorosłych. Torcik tiramisu, bez dodatku białek, ale z bitą śmietaną.

Torcik tiramisu -  moja wersja Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik tiramisu - moja wersja

 

  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 4 żółtka
  • 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej)
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru
  • likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol)
  • ciemne kakao

 

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu - moja wersja
Wykładamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty kroimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy (suche). Wystudzoną kawę łączymy z amaretto w ilości nam odpowiadającej (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) moczymy w przygotowanej mieszaninie kawowo-alkoholowej i układamy na dnie tortownicy. Dokładnie umyte i sparzone jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, następnie należy dodać partiami serek mascarpone i dokładnie wszystko razem ucierać. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy ją delikatnie z masą serowo- żółtkową. Ułożone wcześniej biszkopty pokrywamy połową kremu i posypujemy kakao. Znów układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Wykładamy resztę masy i całość wstawiamy do lodówki na min 3 h. Przed podaniem obsypujemy kakao.
Torcik tiramisu -  moja wersja
Etap 1.Torcik prezentuje się bardzo okazale.

Tagi:

biszkopt kawa