Sposób przygotowania:
Torcik tiramisu - moja wersja
Wykładamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty kroimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy (suche). Wystudzoną kawę łączymy z amaretto w ilości nam odpowiadającej (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) moczymy w przygotowanej mieszaninie kawowo-alkoholowej i układamy na dnie tortownicy. Dokładnie umyte i sparzone jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, następnie należy dodać partiami serek mascarpone i dokładnie wszystko razem ucierać. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy ją delikatnie z masą serowo- żółtkową. Ułożone wcześniej biszkopty pokrywamy połową kremu i posypujemy kakao. Znów układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Wykładamy resztę masy i całość wstawiamy do lodówki na min 3 h. Przed podaniem obsypujemy kakao.