ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Walentynkowy torcik jogurtowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Orzeźwiający deser na gorący walentynkowy wieczór.

Walentynkowy torcik jogurtowy

Składniki:

Walentynkowy torcik jogurtowy

 

  • 10 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag+3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 torebka galaretki o smaku malinowym
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag mrożonych malin(ew. truskawek)
  • 60 dag jogurtu
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • trochę tłuszczu i tartej bułki do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Walentynkowy torcik jogurtowy
Ciasto piaskowe: masło utrzeć z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i solą.Dodać jajka, mąkę, proszek i 3 łyżki śmietany, wyrobić.Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piec ok 20 min. w temp. 175*C Galaretę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu.Przelać do płaskiej formy, włożyć na 6 godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić. Jogurt połączyć z 12 dag cukru, cukrem waniliowym, sokiem i skórką. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, a następnie dodać do pozostałego jogurtu. Wstawić na 10 min. do lodówki. Ubić na sztywno 30 dag kremówki. Przełożyć do tężejącej masy jogurtowej. Na końcu dodać rozmrożone maliny. Do upieczonego ciasta( w tortownicy z obręczą) dokładamy przygotowany krem. Wstawić na 5 godz. do lodówki.Z malinowej galaretki wykrawać serduszka- foremką lub nożykiem. Udekorować nimi ciasto. Gwarantuję niepowtarzalny smak.