cassia6

cassia6

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Torcik śmietankowy z limonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny torcik z dodatkiem kwaśnej limonki. Zachowana równowaga smaków

Torcik śmietankowy z limonką

Składniki:

Torcik śmietankowy z limonką

 

  • 4 jajka
  • 17 dag cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 10 dag mąki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml szampana
  • sok i skórka otarta z 2 limonek
  • 80 dag śmietany kremówki
  • 10 dag bez
  • plasterki i spiralki skórki limonki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowy z limonką
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z 12 dag cukru i torebką cukru waniliowego. Ubijając dodawać po 1 żółtku. Z powstałą masą połączyć mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, umieścić w niej ciasto. Piec ok. 30 minut w temp. 175 stopni C. Żelatynę rozpuścić, podgrzać. Szampana wymieszać z 2 dag cukru i sokiem z limonek, przelać do żelatyny, wstawić do lodówki. Ubić 60 dag śmietany z resztą cukru i cukrem waniliowym. Tężejącą galaretkę z szampana połączyć z ubitą śmietaną i skórką z limonki. Biszkopt przekroić na 3 krążki. Wokół spodu zapiąć obręcz tortownicy, rozsmarować na nim połowę masy.Przykryć drugim krążkiem, posmarować resztą masy, przykryć ostatnim biszkoptem. Schładzać 2 godziny. Pozostałą śmietanę ubić, posmarować nią cały tort. Pokruszyć bezy, posypać tort. Udekorować plasterkami i spiralkami z limonki.