monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik z musem rabarbarowym z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sezonowy torcik z rabarbarem, mój deser na zaległe imieniny:) , w sam raz dla amatorów rabarbaru:) serdecznie polecam i zapraszam:)

Torcik z musem rabarbarowym z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik z musem rabarbarowym z galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus rabarbarowy:
  • 750 g rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki dżemixu
  • 2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego
  • Dodatkowo:
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 1 łyżeczka dżemu truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Torcik z musem rabarbarowym z galaretką
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier cały czas ubiajać. Następnie dodawać po 1 żółtku i dobrze wymieszać mikserem. Mąki przesiać, wymieszać i partiami dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w 180 st do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Uwolnić z obręczy. 2 łyżki syropu malinowego wymieszać z 1/4 szklanki wody i nasączyć biszkopt. Mus: Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do rondla, dodać cukier i postawić na ogień. Dusić do miękkości, odparowując przy tym dużo płynu. Dodać dżemix i dżem truskawkowy i dobrze wymieszać. Ostudzić. Mus wyłożyć na biszkopt i odstawić na 2 godziny do lodówki. Kremówka: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Dodać dżem i wymieszać. Masę rozłożyć na musie i odłożyć na 2 godziny do lodówki. W między czasie galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i odstawić. Tężejącą wylać na torcik i odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Torcik z musem rabarbarowym z galaretką
rabarbar wymieszać z cukrem i uprażyć
Torcik z musem rabarbarowym z galaretką
dodać dżemix i dzem i wymieszać i ostudzić