Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Torcik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny tort z masą śmietanową .Doskonały na letnie upały.

Torcik z bitą śmietaną

Składniki:

Torcik z bitą śmietaną

 

  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 7 łyżek cukru kryształ
  • 8 łyżek mąki

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30 %
  • 1 opakowanie masy śmietanowej dr.oetker

 

  • Masa z galaretką :
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka zielona
  • 100 g cukru pudru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik z bitą śmietaną
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ,pod koniec dodając cukier. Następnie łączymy je z żółtkami i mąką pszenna wsypując ja po łyżce do masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy - tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 - 20 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Skrapiamy przegotowaną wodą . MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dosypujemy zawartość gotowej masy śmietanowej. Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy , układamy plastry truskawek. Przykrywamy reszta masa . Nakładamy drugi blat biszkopta. Masa z galaretka . Ubijamy śmietanę dosypując cukier puder. Galaretkę rozpuszczamy chwile wcześniej w 150 ml wody i już lekko tężejąca dodajemy do śmietany. Na blacie biszkopta układamy połówki średnich truskawek i zalewamy masą z galaretek już lekko tężejąca . Blaty biszkopta układałam w formie by masy nabrały odpowiedniego kształtu.i dobrze zastygły.