anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Torcik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybki i delikatny tort z pyszna śmietankowy nutą. Do biszkoptu warto dodać budyń wtedy jego struktura jest zwarta i delikatna.

Torcik z bitą śmietaną

Składniki:

Torcik z bitą śmietaną

 

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 l śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada biała

Sposób przygotowania:

Torcik z bitą śmietaną
Białka oddzielić od żółtek, białka ubićna sztywno, dodać cukietu ubijać aż masa będzie jednolita. Dodać żółtka oraz budyń przesiany z proszkiem i z mąką. Wymieszać wylać do tortownicy o średnicy. 24 cm. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 części. Śmietankę schłodzić ubić na sztywno z cukrem pudrem dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i wieszaćPrzełożyć biszkopty. Boki obsypać kokosem, na wierzch można dac polewę.

Tagi:

czekolada