gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Torcik z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łatwy w przygotowaniu i niedrogi torcik z masą jogurtową i kremem budyniowym. Polecam do popołudniowej kawki.

Torcik z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z kremem budyniowym

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JOGURTOWA:
  • 270 gram jogurtu truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń malinowy
  • 2 łyżki mąki
  • 250 gram margaryny lub masła
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik z kremem budyniowym
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej miksujemy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicę (małą). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, studzimy. Dodajemy jogurt truskawkowy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tężejącą masę wylewamy na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Chłodzimy. Masa budyniowa: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy mąkę oraz proszek budyniowy i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, na gęsty budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń. Powstały krem wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Kremem również smarujemy boki torcika. Na koniec dekorujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą oraz kremem.
Torcik z kremem budyniowym
Pieczemy biszkopt i zimny przekrawamy na dwa blaty.
Torcik z kremem budyniowym
Przygotowujemy masę jogurtową którą wylewamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim.
Torcik z kremem budyniowym
Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń.
Torcik z kremem budyniowym
Gotowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.