miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Szybki torcik z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki , mały i nie bardzo słodki tort.

Szybki torcik z masą budyniową

Składniki:

Szybki torcik z masą budyniową

 

 

  • Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki (ja użyłam tortowej)
  • 15 dag masła miękkiego
  • aromat waniliowy

 

 

  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Szybki torcik z masą budyniową
Krem: W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodać mleko z mąką i zagotować cały czas mieszając. Następnie odstawić do wystudzenia. Masło powinno być naprawdę bardzo miękkie. Miksować je około 5 minut, a następnie dodawać po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodać aromat. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodać delikatnie żółtka i partiami przesianą mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce wyłożonej papierem. Piec w 170 stopniach przez 10 minut. Wystudzić. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część smarować kremem na wysokość około 1 cm. Udekorować czekoladą i mandarynkami.