edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Torcik jabłkowy z kremem budyniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dzięki dodaniu galaretki z czarnej porzeczki torcik zyskał ciekawy smak

Torcik jabłkowy z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik jabłkowy z kremem budyniowym

 

  • Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
  • CIASTO:
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
  • MASA JABŁKOWA:
  • ok. 1 - 1,2 kg antonówek – po uduszeniu powinno być 2 i 3/4 szklanki jabłuszek
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny – takiej do namaczania
  • cukier do smaku
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 1 szklanka mleka
  • pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • DO POSYPANIA:
  • 30-40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowy z kremem budyniowym
Jabłka umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Podlałam w rondelku niewielką ilością wody i dusiłam do prawie całkowitego odparowania płynu. Ponieważ z rozpędu nie zważyłam jabłek przed obraniem, więc omierzyłam szklanką ilość musu – było go 2 i 3/4 szklanki. Do wrzącego musu wsypałam suchą galaretkę i żelatynę. Mieszałam wszystko razem do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny, cały czas podgrzewając, ale nie dopuszczając do wrzenia. Dosłodziłam do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Pół szklanki mleka wlałam do rondelka i zagotowałam. Na wrzące wlałam pozostałe mleko dokładnie rozmieszane z proszkiem budyniowym. Mieszając zagotowałam całość i gotowałam chwilę do zgęstnienia. Odstawiłam do wystudzenia. Dno tortownicy posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam do nich cukier i zmiksowałam. Następnie dodałam, mieszając delikatnie łyżką, żółtka, a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do zimnego piekarnika. Włączyłam piekarnik ustawiając temperaturę 170 stopni z termo obiegiem i od chwili wstawienia piekłam ciasto 20 minut. Odstawiłam do wystudzenia. Na wystudzony spód wyłożyłam masę jabłkową, wyrównałam i wstawiłam do lodówki. W misce roztarłam na puch miękkie masło z cukrem pudrem, i bez przerwy miksując na najwyższych obrotach dodawałam po łyżce całkowicie zimny budyń. Puszysty krem wyłożyłam na lekko stężałą masę jabłkową. Gorzką czekoladę starłam na tarce o średnich oczkach (takie małe wiórki) i posypałam nią powierzchnię torcika. Odstawiłam do lodówki aby stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki trochę wcześniej – masa jabłkowa pozostanie stężała, ale krem zmięknie i nabierze lekkości.
Torcik jabłkowy z kremem budyniowym
Do wrzącego musu wsypałam suchą galaretkę i żelatynę.
Torcik jabłkowy z kremem budyniowym
Przygotowane ciasto przełożyłam do tortownicy.
Torcik jabłkowy z kremem budyniowym
Na lekko stężałą masę jabłkową wyłożyłam krem budyniowy.
Torcik jabłkowy z kremem budyniowym
Po wierzchu posypałam torcik startą gorzką czekoladą.