zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Urodzinowy tort z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny torcik z kremem budyniowym

Urodzinowy tort z kremem budyniowym

Składniki:

Urodzinowy tort z kremem budyniowym

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • kolorowe cukierki i orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Urodzinowy tort z kremem budyniowym
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Nadal ubijając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto wlać na wyłożoną papierem tortownicę średniej wielkości. Piec 35 minut w temp. 170 stopni. Krem: Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Do utartego kremu wlać alkohol i wymieszać. Przełożenie: Ostudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć połową kremu. Drugą połową kremu udekorować tort. Do dekoracji użyć także posiakanych lub całych orzechów włoskich oraz kolorowych cukiereczków.