Sposób przygotowania:
Torcik tiramisu z malinamiETAP 1:
Kawę zaparzyć w 150 ml wrzątku. Dodać cukier i wymieszać. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć podłużnymi biszkoptami i nasączyć je połową naparu kawowego. 250 ml śmietany ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fixem.
Na koniec wymieszać z serkiem mascarpone. Większą połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Na kremie poukładać maliny i lekko powciskać je w krem. Przykryć pozostałą częścią kremu. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć resztą naparu kawowego. 250 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywną masę i wyłożyć na biszkopty. Wierzch wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce min. kilka godzin. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy. Torcik oprószyć gorzkim kakao i ozdobić pozostałymi malinami.
SylaUla