Sposób przygotowania:
Placek ze śliwkami
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem, wbić jajko i żółtka oraz jogurt naturalny. wymieszać i wyrobić ciasto. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Wyjąć i podzielić na dwie części. Pierwszą większą rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną i posypaną bułką tartą.
Śliwki opłukać i przeciąć na połówki, ułożyć na cieście, posypać cukrem. Z drugiej mniejszej części ciasta rozwałkowanej cieniutko wyciąć paski dowolnej szerokości i ułożyć na wierzchu śliwek krateczkę.
Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 30 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wyjąć i podzielić na dwie części. Pierwszą większą rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną i posypaną bułką tartą.
Śliwki opłukać i przeciąć na połówki, ułożyć na cieście, posypać cukrem. Z drugiej mniejszej części ciasta rozwałkowanej cieniutko wyciąć paski dowolnej szerokości i ułożyć na wierzchu śliwek krateczkę.
Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 30 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.