dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Muffinki z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki z jeżynami. Miękkie, wilgotne z wcale nie kwaśnymi po upieczeniu owocami jeżyn :) Błyskawiczne do zrobienia.

Muffinki z jeżynami

Składniki:

Muffinki z jeżynami

muffinki

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g jeżyn

Sposób przygotowania:

Muffinki z jeżynami
Do miski wyłożyć masło, wsypać cukier, krótko zmiksować. Dodać jajko, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wsypać jeżyny, łyżką wymieszać z ciastem. Wyłożyć do silikonowych papilotek włozonych do metalowej formy na muffinki do 3/4 ich wysokości. W każdej muffince ma być ok. 2-3 owoce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-24 minut (do suchego patyczka).