iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1219]

Torcik z agrestem i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Agrest u nas jest mało doceniany co moim zdaniem jest wielkim błędem bo jest pyszny, a smak kompotu czy ciasta jest wyjątkowy. Polecam z torcik bo jest pyszny.

Torcik z agrestem i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z agrestem i malinami

ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

masa owocowa:

  • 70 dag agrestu
  • 150 gram cukru
  • 2 budynie śmietankowe

masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 gram serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka agrestowa

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Torcik z agrestem i malinami
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać 2 łyżki wody i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masa jajeczną.

Tortownicę ( i mnie 20 cm średnicy) na dnie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całe ciasto, pieczemy około 20 minut w temp. 180st.

Agrest wymieszać z cukrem i 1 dużą szczyptą soli, dolać 200 ml wody, następnie rozgotować i zmiksować. Budyń wymieszać z 100 ml wody, agrest ponownie postawić na gazie i po zagotowaniu się musu wlać rozrobiony proszek budyniowy, mieszając zagotować. 

Zaraz po ugotowaniu budyń agrestowy wylać na upieczony i przestudzony spód z ciasta, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Galaretkę agrestową rozpuścić a 150 ml gorącej wody i przestudzić, serek wymieszać z cukrem i przestudzoną galaretką, śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serkiem, wylać na zimna masę owocową. 

Kiedy masa śmietankowa zacznie zastygać to posypać sporą ilością malin o wiórkami z czekolady.
Torcik z agrestem i malinami