Sposób przygotowania:
Torcik z agrestem i malinami
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać 2 łyżki wody i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masa jajeczną.
Tortownicę ( i mnie 20 cm średnicy) na dnie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całe ciasto, pieczemy około 20 minut w temp. 180st.
Agrest wymieszać z cukrem i 1 dużą szczyptą soli, dolać 200 ml wody, następnie rozgotować i zmiksować. Budyń wymieszać z 100 ml wody, agrest ponownie postawić na gazie i po zagotowaniu się musu wlać rozrobiony proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Zaraz po ugotowaniu budyń agrestowy wylać na upieczony i przestudzony spód z ciasta, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Galaretkę agrestową rozpuścić a 150 ml gorącej wody i przestudzić, serek wymieszać z cukrem i przestudzoną galaretką, śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serkiem, wylać na zimna masę owocową.
Kiedy masa śmietankowa zacznie zastygać to posypać sporą ilością malin o wiórkami z czekolady.
Tortownicę ( i mnie 20 cm średnicy) na dnie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całe ciasto, pieczemy około 20 minut w temp. 180st.
Agrest wymieszać z cukrem i 1 dużą szczyptą soli, dolać 200 ml wody, następnie rozgotować i zmiksować. Budyń wymieszać z 100 ml wody, agrest ponownie postawić na gazie i po zagotowaniu się musu wlać rozrobiony proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Zaraz po ugotowaniu budyń agrestowy wylać na upieczony i przestudzony spód z ciasta, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Galaretkę agrestową rozpuścić a 150 ml gorącej wody i przestudzić, serek wymieszać z cukrem i przestudzoną galaretką, śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serkiem, wylać na zimna masę owocową.
Kiedy masa śmietankowa zacznie zastygać to posypać sporą ilością malin o wiórkami z czekolady.
SylaUla