Sposób przygotowania:
Torcik z masą irysowo-makową
Składniki na biszkopt czyli jajka, cukier, mąkę pszenną tortową oraz ziemniaczaną i odrobina proszku do pieczenia wymieszać i wylać masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy. Wstawić blachę z ciastem do wcześniej nagrzanego do 175-180 st. C piekarnika. Piec ok. 25-20 min. Po upieczeniu pozostawić trochę w wyłączonym piekarniku, aż ostygnie. Potem wyjąć blachę i otworzyć boki tortownicy, a biszkopt zostawić na blasze. Ostrożnie przecinać biszkopt na wpół na wzdłuż płaskim i długim nożem na 2-3 krążki, które rozłożyć na desk- -ach do chleba, po czym nasączać każdy z nich 3-4 łyżkami ponczu rumowego lub esencją herbacianą dobrze zaparzoną, ale ostudzoną. Przystąpić do robienia masy, rozpuszczając w rondlu z mlekiem iryski z makiem, mieszając ciągle na małym ogniu, by nie przywarły do dna. Dodać kawałek masła i znowu zamieszać masę. Gdy masa stanie się jednolita odstawić rondel na bok i wystudzić. Potem przekładać nią krążki biszkoptu, a wierzch tortu oblać lukrem z torebki, zmieszanym z 1/3 gorącej wody, po ostudzeniu oczywiście. Dekorować pozostałymi płatkami migdałowymi, rodzynkami w czekoladzie lub wiórkami czekoladowymi. Kroić i podawać.