Sposób przygotowania:
Tort z masą makową
Biszkopt Z jajek oddzielamy białka i ubijamy z odrobiną soli na pianę, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy tak długo, aż będziemy mieli biała, sztywną beze.Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy,mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po przesianiu na sam na koniec dodajemy do jajek, mieszamy delikatnie i przelewamy do średniej wielkości tortownicy, pieczmy w temp. 180-190st. Zimną śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietana w proszku i ubijamy. Cukierki kroimy na plasterki . Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy na dwa krążki i nasączmy kawą. Spód ciasta układamy na paterze i smarujemy całą masą makową oraz 3/4 części bitej śmietany, posypujemy dokładnie pokrojonymi cukierkami i przykrywamy drugim krążkiem. Boki ciasta smarujemy resztą śmietany, a wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dowolnie całe ciasto dekorujemy oraz odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce..