Sposób przygotowania:
Różowy tort z musem karmelowym
Mus karmelowy: Czekoladę zetrzeć na tarce. 100ml śmietanki podgrzać , wsypać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, ostudzić i schłodzić w lodówce ok.3h
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno. Utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać pomału mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do tortownicy (śr.26cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Włożyć do piekarnika na ok. 15-20min. Po upieczeniu biszkopt przeciąż na dwie części.
Mus karmelowy cd.: Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić by była letnia. Pozostałe 50ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, wlać żelatynę i nadal miksować. Schłodzony mus karmelowy dodawać do śmietanki po łyżce i miksować aż masa będzie puszysta. Jeśli jest zbyt rzadka, schłodzić w lodówce, do pół godz. powinna być dobra. Biszkopt przełożyć musem karmelowym i włożyć do lodówki.
W tym samym czasie..: Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku. Wsypywać ją bardzo powoli i energicznie mieszać. Ma być lekko ciepła - nie gorąca i nie zimna. Śmietanę ubić na sztywno i wlać galaretkę. Schłodzić chwilę w lodówce.Tort delikatnie posmarować kremem różowym, a resztą napełnić szprycę i udekorować tort różami dookoła. Na środek przesiać kakao.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno. Utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać pomału mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do tortownicy (śr.26cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Włożyć do piekarnika na ok. 15-20min. Po upieczeniu biszkopt przeciąż na dwie części.
Mus karmelowy cd.: Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić by była letnia. Pozostałe 50ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, wlać żelatynę i nadal miksować. Schłodzony mus karmelowy dodawać do śmietanki po łyżce i miksować aż masa będzie puszysta. Jeśli jest zbyt rzadka, schłodzić w lodówce, do pół godz. powinna być dobra. Biszkopt przełożyć musem karmelowym i włożyć do lodówki.
W tym samym czasie..: Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku. Wsypywać ją bardzo powoli i energicznie mieszać. Ma być lekko ciepła - nie gorąca i nie zimna. Śmietanę ubić na sztywno i wlać galaretkę. Schłodzić chwilę w lodówce.Tort delikatnie posmarować kremem różowym, a resztą napełnić szprycę i udekorować tort różami dookoła. Na środek przesiać kakao.