Sposób przygotowania:
Tort z musem czekoladowym i wiśniami
Biszkopt: Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Cały czas mieszając, dodajemy pojedynczo żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach ć. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: W pół szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek. Układać warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy.