kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały puszysty tort który zawsze zaskakuje moich gości lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Składniki:

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

 

  • biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem budyniowy
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • laska wanilii

 

  • mus czekoladowy
  • 200g czekolady deserowej
  • 2 łyżki brandy
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • 30g masła
  • 3 jajka
  • 55g cukru
  • 150ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Tort z musem czekoladowym i wiśniami
Biszkopt: Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Cały czas mieszając, dodajemy pojedynczo żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach ć. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: W pół szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek. Układać warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy.